Şeftali Yetiştiriciliği-Nasıl Bol Meyva alınır-Sulaması-Bakımı-Budaması-Hastalıklar
Forumla.Net Forum - Biz Bir Aileyiz  

Go Back   Forumla.Net Forum - Biz Bir Aileyiz > Günlük Yaşam > İnsana Dair > Sebze ve Meyveler / Bitkiler ve Çiçekler

Sebze ve Meyveler / Bitkiler ve Çiçekler Sebzelerin,meyvelerin, bitkilerin ve çiçeklerin faydaları, özellikleri..

Rating , 9,5 out of 10 based on 154 ratings
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mart 2010, 19:07   #1
üye
 
Heaven - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik tarihi: 16 Ocak 2010
Nerden: İstanbuL
Mesajlar: 9.001
Tesekkür: 592
13.190
Tecrübe Puanı: 1333
Heaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond reputeHeaven has a reputation beyond repute
Standart Şeftali Yetiştiriciliği-Nasıl Bol Meyva alınır-Sulaması-Bakımı-Budaması-Hastalıklar

Şeftali Yetiştiriciliği-Nasıl Bol Meyva alınır-Sulaması-Bakımı-Budaması-Hastalıklar

Türkiye Şeftali üretimi için uygun iklim koşullarına sahip olmasına rağmen Akdeniz ülkeleri içerisinde bile söz sahibi ülkeler arasına girememiştir. Ülkemizde yılın beş ayında pazara taze olarak şeftali çıkarmak mümkündür. Ancak genellikle Akdeniz Bölgesi'nde erkenci Ege ve Marmara Bölgesi'nde ise geçci çeşitler yetiştirilmektedir. GAP Bölgesi'nde yetiştirilecek iri yola dayanıklı kaliteli orta mevsim çeşitleri gerek iç pazarda gerekse dış satımda boşluğu doldurması açısından önemlidir.
2. ÖNEMLİ ÇEŞİTLER
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılan araştırma neticesinde Bölgeye uygun en verimli şeftali çeşitleri; Glohaven ve Ceresthaven olarak belirlenmiş ve bunları J.H.Hale Cardinal ve Red goble çeşitleri izlemiştir.
Olgunlaşma dönemlerine göre çeşitler; erkenci (Earlyred) orta erkenci (Dixired Cardinal; Redcap Redhaven Hale haven Red globe glohaven) geçci çeşitler (J.H.Hale Cresthaven Monreo) olarak tesbit edilmiştir.
Ayrıca KHGM Şanlıurfa araştırma Enstitüsü tarafından da Early Red Globe monreo Crest Haven çeşitleri Bölgemiz için önerilebilen çeşitler arasında yer almaktadır.
3.İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
3.1 İklim İsteği
Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan faktörlerin başında; düşük kış sıcaklıkları çeşidin kış soğuklama ihtiyacı ilkbahar geç donları ve düşük yaz sıcaklığıdır. Kış sıcaklığının -18 -20 oC'ye düştüğü yerlerde gözler ve sürgünler donar.
Şeftali erken çiçek açan meyve türü olması nedeniyle ilkbahar geç donlarından çok zarar görürler. Yaz sıcaklığının düşük olduğu yerlerde meyvelerin olgunlaşması gecikir ve meyve verimi düşer.
3.2 Toprak İsteği


Şeftali; süzek kumlu killi milli çakıllı derin ve çabuk ısınan alüviyal toprakları sever ve toprak pH'sı 6-7 arasında olması gerekir. Kumlu topraklarda yeterli sulama ve iyi gübreleme ile yetiştirilebilir.






Ağır killi topraklarda iyi sonuç vermez. Böyle toprakta vegetasyon zayıflar ağaçlar mantari hastalıklara doğal bir dayanıklılık göstermez. Yapraklarda sararma gövde ve dallarda zamk teşekkülü görülür.

Bademe aşılı şeftaliler daha yüksek kireçli topraklara dayanıklılık gösterirken nisbeten ağır topraklarda da erik anacı kullanılır.
4. YETİŞTİRME TEKNİĞİ
4.1 Çoğaltılması ve Kullanılan Anaçlar
Şeftali çeşitlerini özelliklerini kaybetmeden tohumla üretmek mümkün değildir. Pratikte şeftaliler aşı ile üretilmektedir. Fidan üretiminde daha çok durgun göz aşısı kullanılır.
Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de aşılı bulunduğu anaca göre değişir. Bu süre şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl badem anacında 25 yıl erik üzerinde 50 yıl ve kaysı anacı üzerinde de 40 yıl olduğu kaydedilmiştir. Genellikle de şeftalinin çoğaltılmasında şeftali çöğürü kullanılmaktadır.
4.2 Bahçe Tesisi
Şeftali bahçeleri genel olarak 1 yaşlı fidanlarla kurulur. Fidan dikimi tercihen sonbaharda yapılır. Ancak kışı soğuk geçen yerlerde ilkbahar dikimi tavsiye edilir.
Dikim derinliğinde en iyi ölçü fidanları fidanlıktaki derinliğinden daha derin dikmektir. Pratikte aşı yerinin toprak yüzeyinde kalması ile derinlik aynıdır.


Fidanların kökleri sökülürken zedelenmemeli koparılmamalı ve yaralanan kısımlar yara üzerinden kesilmelidir.






Gövde yüksekliği isteğe bağlı olup bodur olarak yetiştirilecek ağaçlarda ortalama 0.70 -0.80 cm yükseklik uygundur.

Bahçe tesisinde öteki meyvelerde olduğu gibi derin bir toprak işlemesi şarttır. Bahçede ağaçlar arasında anaca ve toprak şartlarına göre 5 x 5 m veya 6 x 6 m mesafe bırakılmalıdır.
4.3 Yıllık Bakım İşleri
4.3.1 Toprak İşleme
Sonbahar erken ilkbahar ilkbahar sonu ve bazende yaz mevsimi içinde olmak üzere bir yılda 4 sürüm yapılır. Ağaç dipleri belle işlenir. Ucuz olması nedeniyle yaz aylarında yapılması gereken toprak işlemesi yerine ot biçme uygulanabilir.
4.3.2 Sulama
Sert çekirdekli meyveler arasında en fazla suya ihtiyaç duyan şeftalidir. Meyvelerde çekirdek teşekkülünden sonra suya ihtiyaç vardır. Su ihtiyacı ise iklim ve toprak özelliklerine göre farklılık gösterirler. Bölgemizde yağışlar bittikten sonra sulama başlar ve 8-12 günlük aralarla ekim ayına kadar devam eder. Meyve hasadından önceki sulamalar meyvelerin irileşmesini renklerin parlaklaşmasını sağlar.
4.3.3 Gübreleme
Şeftali bahçelerinde ürün yolu ile topraktan alınan besin maddelerinin tekrar toprağa verilmesi gerekir. Verilecek gübre miktarının yaprak ve toprak analizleri ile belirlenerek uygulanması en doğru yoldur.
Şeftali bahçeleri kurulurken bir temel gübreleme yapılır. Şeftali bahçelerinde iyi bir gübreleme ahır gübresi veya yeşil gübreye ilaveten ticaret gübrelerinin verilmesi ile olur. Üç yılda bir dekara 15-25 ton hesabıyla ahır gübresi veya ekonomik olmadığı hallerde her yıl yeşil gübre verilerek toprağın organik madde içeriği artırılmalıdır.
Suni gübrelerden her yıl ağaç başına her ağacın yaşı için 100 gr. hesabı ile (Örneğin: 5 yaşındaki ağaca 500 gr) verilmesi faydalı olur.


Fosforlu gübreler sonbaharda ağacın gövdeden itibaren 1-15 m dışına açılacak bir ark içerisine bant şeklinde verilmesi azotlu gübrelerinde ilkbaharda mart ayı başında 1/2 si mayıs ayı başında da 1/2 olmak üzere serpme şeklinde verilmesi gerekir.






4.3.4 Budama

Şeftali ağaçlarında iki tip budama uygulanır. Yeni dikilen fidanlarda şekil budaması yapılır. Şeftali ağaçlarına goble veya değişik doruk dallı şekil verilir. Kurak bölgelerde ortası kapalı bölgemiz için de uygun olan doruk dallı şekil verilir.
Diğer budama ise mahsule yatmış şeftali ağaçlarında uygulanan mahsul budamasıdır. Şeftalilerde meyveler buket dalları ve yıllık sürgünler üzerinde meydana gelir. Bu nedenle her yıl yeni sürgün teşekkülünün sağlanması gerektiği için sert budama uygulanır.
İyi bir budama yapabilmek için dal çeşitlerinin ve üzerinde bulunan gözlerin (çiçek gözü odun gözü) durumu dikkate alınmalıdır. Budama esnasında çiçek ve odun gözlerini karışık şekilde taşıyan dallar bırakılmalı yalnız çiçek gözü taşıyan dallar kesilmelidir.
Budama uygulamalarında gerekiyorsa önce kalın dal kesimi yapılmalı sonra ana dallar üzerindeki dallar seyreltilmelidir. Ana dallar üzerinde 20-25 cm ara ile çıkış yerleri ve yönleri farklı dallar bırakılmalıdır. Bırakılan dalların uzunluğu 50-60 cm den fazla ise 1/3 oranında uçları kesilmelidir. Ana dalların uçları bir yan dal üzerinde kesilmeli uç kısmında birbirine yakın iki veya daha fazla dal bırakılmalıdır.
4.3.5 Seyreltme


Şeftali ağaçlarında elle ve kimyasal maddelerle olmak üzere 2 şekilde seyreltme yapılır. Bazı kimyasal maddelerle şeftali ağaçlarında seyreltmede başarılı olunmamıştır.






Elle seyreltme masraflı fakat daha emin bir yoldur. Pratik olarak seyreltme erkenci çeşitlerde çekirdek sertleşmeye başladığı zaman orta ve geç çeşitlerde ise haziran dökümünden sonra yapılmalıdır. Küçük meyveli çeşitlerde 8-12 cm orta iri meyveli çeşitlerde 12-15 cm iri meyveli çeşitlerde 15-20 cm de bir meyve dal üzerinde kalacak şekilde seyreltme yapılır.

4.3.6 Hastalıkları Zararlıları ve Mücadelesi
Kök Çürüklüğü: Köklerde beyaz çürüklük yapan ve ağaçların ölümüne sebep olan mantari hastalıktır. Hastalık yeni başlamışsa hasta kökler kazınır yerlerine %5'lik bordo bulamacı % 2'lik Göztaşı % 5'lik karaboya veya % 0.5 lik Ceresan yaş'tan biri fırça ile sürülür ve aşı macunu ile kaplanır. Hastalık ilerlemiş ise ince köklere kadar sökülüp kendi çukurunda yakılır ve metre kareye 3 kg sönmemiş kireç dökülür ve kapanır.
Hasta bahçede sağlamları korumak için sonbaharda veya ilk bahara girerken ağaçların taç izdüşümlerinin metrekareleri % 5 lik karaboya veya % 2 lik Göztaşı veya % 1 lik Ceresan yaş ya da % 2 lik formalin mahlülünden 10 litresiyle sulanmalıdır.
Kök Kanseri: Kök kök boğazı ve dallarda urlar meydana getirerek ağaçların verimden düşmesine ve erken ölümüne sebep olurlar. Kültürel tedbir olarak; köklerinde ur görülen fidanlar yok edilmeli urların kesilmesinde kullanılan bıçaklar sık sık ispirto alevinden geçirilmeli toprak işlenirken ağaçların kök ve kök boğazları yaralanmamalıdır.
Kimyasal mücadele olarak; fidanların kökleri dikimden önce % 0.5 lik Ceresan yaş + kil bulamacına batırıldıktan sonra dikilmelidir. Kök ve kök boğazlarında görülen urlar yaz aylarında kesilmeli ve yara yerlerine hazırlanan % 5 lik Bordo bulamacından (100 lt suyu 5 kg göztaşı + 2.5 kg sönmemiş kireç konularak hazırlanır) fırça ile sürülmeli ilaç kuruyunca yara yerleri nebati katran ile örtülmelidir.


Sarılık (Kloroz): Yapraklarda kırmızımtırak kahverengi kurumlar görülür ve sonra dökülürler. Hastalanan ağaçlarda gelişme yavaşlar verim düşer kısmen veya tamamen kururlar.






Karaboya Sequestrene 138 Fe Fetrilon veya Reax İron gibi demir içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır.

Mumya Hastalığı: Çiçek sürgün ve yaprakların kurumasına meyvelerin ise çürümesine sebep olan mantari bir hastalıktır. Sonbaharda hasta dallar ile siyah kabuklu mumya meyveler bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Çiçekler ve meyve Thiophanete Methyl Benomyl Captan Dodine Thiram'lı ilaçlardan biri ile ilaçlanmalıdır.
Şeftali Karalekesi: Meyve ve sürgünlerde lekelerin meydana gelmesine sebep olan mantari bir hastalıktır. Bir yıl önce o bölgede zarar yapmış ise mutlaka mücadelesi yapılmalıdır. Kükürtlü veya organik preparatlardan birisi (Zineb Maneb Metiram Captan Thiram Rhodandinitrobenzol Delan WF. Dodine Benomyl Thiophanate) kullanılır.
Şeftali Küllemesi: Yaprak meyve tomurcuk ve sürgünler üzerinde kül renkli lekeler meydana getiren ve yaprak ve genç sürgünleri kurutan mantarların oluşturduğu bir hastalıktır. a) Külleme sürgünleri kışın kesilip atılmalı b) Karathane Binapacryl Chinomethionat Thiophanate Benomyl içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır.
Yaprak Delen: Fungus yapraklarda delikler meyve ve sürgünler üzerinde irili ufaklı lekelerin oluşmasına tomurcukları kurutmaya ve ortalama %30 meyve kaybına sebep olur. a) Sonbaharda hastalıklı dallar kesilip yakılmalı b) Bordo bulamacı veya bakırlı preparatlardan biri üçüncü ilaçlamada ise Zinep'li ilaçlardan biri kullanılmalıdır.


Yaprak Kıvırcığı: Fungus bilhassa yapraklarda ve nadiren de meyvelerde şekil bozukluklarına sebep olur. Tomurcuklar kabarmadan önce Bordo bulamacı (%2) Bakırlı preparatlar %1) dan biri ile; çiçek taç yapraklarının döküldüğü devrede de %03'lük zineb veya captan'lı preparatlardan biri ile ilaçlanmalıdır.






ZARARLILAR

Kırmızı Örümcek: Yaprakların altına yada üstünde yerleşerek önce lokal olarak yaprak rengini bozarlar sonra durum tüm yaprağa ağacın diğer yaprakları ile sürgünlerine yayılır. Meyveler yeterince beslenemez ve yaprak dökümleri olur. Yaprakta Kırmızı örümcek çeşidi belirlendikten sonra özel ilaçlarla mücadelesi yapılabilir. Özel akarisitler (Chlorobenzilate-25 Dicofol-20 vb.) ve insektisitler (Diethion 50 Formothion 25 vb.) kullanılan ilaçlardır.
Koşniller: Ağacın gövde ve dalları üzerinde bazı türler az veya çok meyve ve yapraklar üzerinde beslenip yaşarlar. Meyvelerde kırmızı lekeler oluştururlar. Uygun koşullarda hızlı çoğalıp ağacı kısmen veya tamamen kurutabilirler. Koşnillere karşı Methidation 40 vb. ilaçlardan biri kullanılırsa da ilaç seçimi söz konusu türe ait talimata göre yapılır.
Doğu Meyve Güvesi: Larvanın girmiş olduğu genç şeftali sürgünü solar devrilir ve uçtan 5-6 cm kurur. Saldırının yoğun olduğu bahçelerde bütün sürgünlerin uçlarının kuruduğu görülür ve meyvelerin içinde galeriler açarlar.
Mayıs-Haziran aylarında kuruyan sürgünler toplanıp yakılmalı orta erkenci ve geç çeşitlerde kuruyan sürgünler görüldüğünden 15 gün sonra Azinphos Carbaryl Parathion Phosalone biri ile 2-3 ilaçlama yapılmalıdır.
Dut Kabuklu Biti: Şeftali ağacı dallarını sonrada ağacın tümünün kurumasına yol açar. Meyvelerde kırmızı lekeler oluşturur bu meyvelerin değerini düşürür. Ağaçlar üzerinde bulunan dut koşnilleri kışın süpürülerek ağaç temizlenir veya Gebbutox Vintervaş ile ilaçlanınca iyi netice alınır.
Erik Koşnili: Ağaç üzerinde daha çok guruplar halinde bulunduğundan bulundukları dallar hızla zayıflar yapraklar solar dökülür ve giderek dallar kurur. Yoğun görülürse ilkbaharda kış mücadelesi uygulanmalıdır. DNOC'li madensel yağlar veya Getutox etkilidir.
Şeftali Yeşil Afidi: Çiçeklerin açılmasını engeller erken kuruma ve dökülmelerine sebep olur.


Yapraklar önce uzunlamasına ikiye katlanır sonra değişik şekillerde kıvrılır ve meyveler bozuk şekil alır. Bu afid önemli bir virüs taşıyıcısıdır. İlaçlara karşı direnç kazandığı için her ilaçlamada genel afidlere uygulanan ilaçlardan biri kullanılmalıdır.






4.3.7 Hasat

Şeftali meyvelerinde olgunluk belirtisi olarak genellikle zemin ve üst renk teşekkülü ile meyve eti sertliği kullanılır. Olgunlaşma esnasında zemin ve üst renkte değişme meyve etinde de yumuşama olur. Meyveler avuç içersine alınıp sağa sola çevrilerek koparılır. Uzak pazarlara gönderilecek veya soğuk hava deposunda muhafaza edilecek meyveler tam olgunluklarından 24-48 saat önce hasat edilirler. Ağaçtaki meyvelerin tamamı aynı zamanda olgunlaşmadığından meyveler hava sıcaklık durumlarına göre 2-4 gün ara ile 3-5 defada toplanır. Toplanan meyveler ambalaj kaplarına yukarıdan boşaltılmamalıdır. Şeftali meyveleri soğuk hava depolarında %85-90 nisbi nemde -05-0 oC 2-4 hafta ile muhafaza edilebilir.



-ALINTIDIR-
__________________
Heaven isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

sponsor

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0
Forumla+

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231